Zdravljenje dlesni in obzobnih tkiv

Zdrave dlesni so rožnate, ne krvavijo in so čvrste na otip.

Vnetje dlesni zdravimo z ustrezno ustno higieno in odstranjevanjem zobnih oblog, zobnega kamna ter retencijskih mest, ki zadržujejo zobne obloge (neustrezne previsne zalivke, neustrezni protetični nadomestki, ki dražijo dlesen).

Zdravljenje parodontalne bolezni se začne z oralno-higiensko fazo, ki zajema:

  • vzpostavitev dobre ustne higiene,
  • profesionalno čiščenje zob - odstranjevanje zobnih oblog in zobnega kamna s površine zoba,
  • odstranitev retencijskih mest, ki zadržujejo zobne obloge (previsne zalivke, neustrezni protetični izdelki…),
  • luščenje in glajenje korenin.

V tej fazi zdravljenja odstranimo vse bakterijske obloge nad dlesnijo in iz obzobnih žepov, površino korenine pa naredimo čimbolj gladko. Tako zmanjšamo možnost ponovnega nastanka zobnega kamna.

V primeru močno napredovale parodontalne bolezni prvi fazi zdravljenja sledi kirurška faza, ki jo opravi specialist parodontolog. Cilj le te je zmanjšati oz. odstraniti obzobne žepe in tako vzpostaviti ustrezne pogoje za učinkovito izvajanje ustne higiene.

 

Glavni povzročitelj vnetja dlesni
in parodontalne bolezni

S pravilno in učinkovito ustno higieno lahko poskrbimo za zdrave dlesni in obzobna tkiva

Glavni povzročitelj vnetja dlesni so bakterije v mehkih zobnih oblogah, ki se nabirajo na stiku med dlesnijo in zobom. Če dopuščamo, da obloge zastajajo na zobeh, se s časom kalcificirajo in nastane zobni kamen, ki zaradi svoje hrapavosti predstavlja idealno oprijemališče za nove zobne obloge. Bakterijski plak neprestano draži dlesen in tako vnetje iz dlesni sčasoma napreduje na ostala obzobna tkiva, ki podpirajo in obdajajo zob, kar vodi v nastanek obzobnih žepov in parodontalne bolezni.

  • Vnetje dlesni (gingivitis) – dlesen je pordela, otečena, boleča in hitro zakrvavi.
  • Parodontalna bolezen – nastanejo obzobni žepi, dlesen se odmakne, zobje postanejo majavi, prisoten je slab zadah.

Kako si lahko pomagamo sami?

Pri preprečevanju vnetja dlesni in ostalih obzobnih tkiv lahko veliko naredimo sami. Skrb za ustrezno ustno higieno je namreč najcenejši in najbolj učinkovit način ohranjanja ustnega zdravja. Pomembno je vsakodnevno mehansko odstranjevanje mehkih zobnih oblog (ščetkanje) s površine zoba in medzobnih prostorov. Krvavitev iz dlesni pri izvajanju ustne higiene je prvi opozorilni znak vnetja obzobnih tkiv in hkrati znak, da smo pri odstranjevanju zobnih oblog premalo natančni. Zato bi morali tedaj še bolj skrbno in učinkovito izvajati ustno higieno.   

Cenik parodontalnega zdravljenja

Vas zanima cena parodontalnega zdravljenja ali cena preostalih zobozdravstvenih storitev?

Naročite se na pregled

Za več informacij in naročanje nas lahko pokličete na tel. številko 040 620 929 ali nam pišete preko kontaktnega obrazca.