Koreninsko zdravljenje zob

Kadar pride do odmrtja ali vnetja zobnega živca, je zob potrebno zdraviti

Kadar zobna gniloba ali poškodba zoba in s tem bakterije dosežejo zobno pulpo, je potrebno koreninsko zdravljenje zoba, saj bakterije povzročajo vnetje in odmrtje zobne pulpe. V primeru, da zoba ne zdravimo, se vnetje širi iz koreninskega kanala v okolno kost. Pride do nastanka »granuloma« oz. kroničnega vnetja kosti ob vršku zobne korenine, ki lahko dolga leta miruje. Nezdravljen mrtev zob predstavlja kronično bakterijsko žarišče.

Kako poteka endodontsko oz. koreninsko zdravljenje zob

Zdravljenje koreninskih kanalov poteka v več korakih

Zdravljenje zoba se običajno izvede v eni oziroma dveh sejah. Pri tem uporabljamo ročne endodontske instrumente ter tehniko strojnega širjenja koreninskih kanalov, ki omogočata sodobno in natančno endodontsko zdravljenje.

  • Najprej odstranimo vneto in odmrlo pulpno tkivo ter temeljito razširimo, očistimo in dezinficiramo koreninske kanale.
  • Sledi polnitev koreninskih kanalov z materialom, ki le te hermetično zapre ter s tem preprečuje ponoven vstop bakterijam v kanal in okolno kost.
  • Zdravljenje zaključimo z izdelavo ustrezne plombe ali ustreznega protetičnega nadomestka (endokrona, zatiček, prevleka) in tako zobu povrnemo prvotno obliko in funkcijo.
  • Poseg je ob pomoči lokalnega anestetika neboleč.

 

Kaj je granulom?

Granulom je kronično vnetje kosti ob vršku zobne korenine, ki je posledica vnetja in odmrtja zobne pulpe. Na rentgenskem posnetku se vidi kot kostna razredčitev okrog vrška korenine, saj vnetni proces, ki se širi iz koreninskega kanala v okolno kost vodi v topljenje le te.

  • Granulom lahko dolga leta miruje in ne povzroča težav.
  • Lahko se ga odkrije naključno na pregledu, še pogosteje na rentgenskem posnetku.
  • Včasih nanj opozorijo klinični znaki in simptomi, kot so zabarvanje zoba, občutljivost zoba na ugriz, oteklina, mehurček na dlesni iz katerega izteka gnojna tekočina.

Granulom lahko uspešno pozdravimo z endodontskim oz. koreninskim zdravljenjem zoba, nepravočasno zdravljenje pa lahko privede tudi do izgube zoba.

Cenik zdravljenja zob

Vas zanima cena koreninskega zdravljenja zob ali cena preostalih zobozdravstvenih storitev?

Naročite se na pregled

Za več informacij in naročanje nas lahko pokličete na tel. številko 040 620 929 ali nam pišete preko kontaktnega obrazca.